Muffinki to zawsze trafiony deser. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu (od przygotowania składników do wyjęcia muffinek z piekarnika minie mniej więcej 40 minut). Ze względu na prostość przepisu można go zawsze wzbogacić dodając krem, wymyślne posypki i dekoracje. Szczególnie polecam wam dodać do środka konfiturę malinową bądź polać babeczki dodatkowo czekoladową polewą.
Składniki na ok. 12 muffinek:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 jajko
0,5 szklanki oleju lub masła
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce lub mikserze (osobiście znacznie bardziej go preferuje). Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, masło oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników.
Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.
Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz